Farfalle z serem gorgonzola


Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 30 minut

  • 40 dag makaronu farfalle
  • 3 ząbki czosnku
  • 25 dag pieczarek
  • 4 dojrzałe pomidory
  • 200 ml gęstej śmietany (najlepiej 22-proc.)
  • po 2 łyżeczki suszonej
  • bazylii i oregano
  • 5-10 dag sera gorgonzola
  • sól
  • pieprz
  • oliwa do smażenia

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Ser schładzamy w lodówce i kruszymy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż zbrązowieje. Dodajemy pieczarki i dusimy. Gdy będą gotowe, wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia.

Dodajemy ser i mieszając, podgrzewamy około 5 minut na małym ogniu, aż ser się roztopi, a sos zgęstnieje. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Makaron polewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy pomidorami, bazylią i oregano. Zamiast sera gorgonzola możemy użyć innego sera pleśniowego.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz