Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 30 minut
- 40 dag makaronu farfalle
- 3 ząbki czosnku
- 25 dag pieczarek
- 4 dojrzałe pomidory
- 200 ml gęstej śmietany (najlepiej 22-proc.)
- po 2 łyżeczki suszonej
- bazylii i oregano
- 5-10 dag sera gorgonzola
- sól
- pieprz
- oliwa do smażenia
Przygotowanie
Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Pieczarki oczyszczamy, myjemy i kroimy w plasterki. Ser schładzamy w lodówce i kruszymy na kawałki. W rondlu rozgrzewamy oliwę i smażymy czosnek, aż zbrązowieje. Dodajemy pieczarki i dusimy. Gdy będą gotowe, wlewamy śmietanę, doprowadzamy do wrzenia.
Dodajemy ser i mieszając, podgrzewamy około 5 minut na małym ogniu, aż ser się roztopi, a sos zgęstnieje. Pomidory myjemy i kroimy w kostkę. Makaron polewamy sosem. Delikatnie mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Posypujemy pomidorami, bazylią i oregano. Zamiast sera gorgonzola możemy użyć innego sera pleśniowego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz