- 3 tacki suszonych daktyli (ok. 75 sztuk)
- 30 dag migdałów lub płatków migdałów
- 15 dag cukru pudru
- aromat migdałowy
- starte skórki z 2 limonek
- 2 łyżki whisky, rumu lub koniaku
- 10 dag pistacji
- cukier puder do posypania
Przygotowanie
Daktyle nacinamy wzdłuż z jednej strony i ostrożnie wyjmujemy pestki. Pistacje łuskamy, a następnie siekamy. Płatki migdałów mielimy w maszynce, przepuszczając przez sitko do maku. Całe migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i zdejmujemy skórkę. Prażymy na rozgrzanej suchej patelni, studzimy i mielimy. Do masy migdałowej dodajemy cukier puder, aromat migdałowy, skórki z limonek oraz alkohol. Mieszamy i zagniatamy jak ciasto.
Z masy formujemy owalne wałeczki i ostrożnie wciskamy w daktyle w miejscu nacięcia. Marcepanki posypujemy pistacjami. Oprószamy cukrem pudrem, aby się nie sklejały. Posiekane pistacje można też lekko wcisnąć w masę migdałową. Dzięki temu będą się lepiej trzymać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz