Daktylowe marcepanki


  • 3 tacki suszonych daktyli (ok. 75 sztuk)
  • 30 dag migdałów lub płatków migdałów
  • 15 dag cukru pudru
  • aromat migdałowy
  • starte skórki z 2 limonek
  • 2 łyżki whisky, rumu lub koniaku
  • 10 dag pistacji
  • cukier puder do posypania

Przygotowanie

Daktyle nacinamy wzdłuż z jednej strony i ostrożnie wyjmujemy pestki. Pistacje łuskamy, a następnie siekamy. Płatki migdałów mielimy w maszynce, przepuszczając przez sitko do maku. Całe migdały zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na kilka minut i zdejmujemy skórkę. Prażymy na rozgrzanej suchej patelni, studzimy i mielimy. Do masy migdałowej dodajemy cukier puder, aromat migdałowy, skórki z limonek oraz alkohol. Mieszamy i zagniatamy jak ciasto.

Z masy formujemy owalne wałeczki i ostrożnie wciskamy w daktyle w miejscu nacięcia. Marcepanki posypujemy pistacjami. Oprószamy cukrem pudrem, aby się nie sklejały. Posiekane pistacje można też lekko wcisnąć w masę migdałową. Dzięki temu będą się lepiej trzymać.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz