Ciasto ze śliwkami i kruszonką


  • 6 jajek
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 szklanki mąki
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 kg śliwek
  • Cukier waniliowy
  • 1,5 szklanki oleju
  • tłuszcz do formy

Kruszonka:
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 kostki margaryny

Przygotowanie

Śliwki myjemy, przekrawamy i usuwamy pestki. Jajka ucieramy z cukrami na puszystą masę. Wsypujemy mąkę z proszkiem, wlewamy olej. Dokładnie mieszamy. Z podanych składników zagniatamy kruszonkę. Ciasto wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę. Układamy śliwki i posypujemy kruszonką. Pieczemy około 45 minut w 180 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz