Ciasto z porzeczkami


  • kostka margaryny
  • 4 jajka
  • 2 i 3/4 szklanki mąki
  • 1 i 1/4 szklanki cukru
  • 1,5 łyżki proszku do pieczenia
  • 2 cukry waniliowe
  • 3/4 szklanki wiórków kokosowych
  • łyżeczka cynamonu
  • 1,5 szklanki czarnych porzeczek

Przygotowanie

Margarynę roztapiamy, studzimy. Z mąki, 3/4 szklanki cukru, proszku, cukrów waniliowych, żółtek i margaryny wyrabiamy ciasto. 2/3 rozkładamy na blasze. Owoce myjemy, osaczamy, wykładamy na ciasto. Posypujemy cynamonem. Przykrywamy pozostałym ciastem. Białka ubijamy z resztą cukru i mieszamy z wiórkami. Smarujemy ciasto. Pieczemy godzinę w temperaturze 175 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz