Ciasto porzeczkowe


  • 3 jajka
  • 1 i 2/3 szklanki cukru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 5 łyżek mleka
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 75 dag czerwonych porzeczek
  • szczypta soli
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • tłuszcz i bułka tarta do formy

Przygotowanie

Białka schładzamy. Żółtka ucieramy z 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Masło roztapiamy, studzimy, wlewamy z mlekiem do ciasta, mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 °C.

Porzeczki myjemy i osuszamy. Białka mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Miksujemy, powoli dosypując pozostały cukier. Gdy piana będzie gęsta, mieszamy z porzeczkami i rozsmarowujemy na cieście. Pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 200 °C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz