- 3 jajka
- 1 i 2/3 szklanki cukru
- opakowanie cukru waniliowego
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki mąki ziemniaczanej
- 5 łyżek mleka
- 3 łyżki masła
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 75 dag czerwonych porzeczek
- szczypta soli
- 2 łyżki soku z cytryny
- tłuszcz i bułka tarta do formy
Przygotowanie
Białka schładzamy. Żółtka ucieramy z 2/3 szklanki cukru i cukrem waniliowym na puszystą masę. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy do masy. Masło roztapiamy, studzimy, wlewamy z mlekiem do ciasta, mieszamy. Ciasto przekładamy do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą blachy. Pieczemy około 15 minut w temperaturze 200 °C.
Porzeczki myjemy i osuszamy. Białka mieszamy z sokiem z cytryny i solą. Miksujemy, powoli dosypując pozostały cukier. Gdy piana będzie gęsta, mieszamy z porzeczkami i rozsmarowujemy na cieście. Pieczemy jeszcze 20 minut w temperaturze 200 °C.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz