Ciasto o smaku mięty


Składniki na 10 porcji
Przygotowanie 85 minut

Ciasto:
  • kostka margaryny
  • 1,5 szklanki cukru
  • 3 łyżki kakao
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 4 jajka
  • 1,5 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masa:
  • 0,5 litra kremówki
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • opakowanie miętowych landrynek
  • podwójna paczka pomarańczowych delicji

Oraz:
  • polewa czekoladowa

Przygotowanie

Ciasto: margarynę roztapiamy i do ciepłej wsypujemy cukry i kakao. Wlewamy 5 łyżek wody, mieszamy i studzimy. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy. Pianę mieszamy z ciastem. Wlewamy do natłuszczonej formy (26x33 cm). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 °C. Studzimy. Przekrawamy na dwa placki.

Masa: landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszając. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy. Dolewamy syrop z landrynek i żelatynę. Układamy warstwy: placek, połowa masy, delicje (jedna obok drugiej, czekoladą do spodu), połowa masy, placek. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i rozsmarowujemy na cieście.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz