Składniki na 10 porcji
Przygotowanie 85 minut
Ciasto:
- kostka margaryny
- 1,5 szklanki cukru
- 3 łyżki kakao
- opakowanie cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa:
- 0,5 litra kremówki
- 4 łyżeczki żelatyny
- opakowanie miętowych landrynek
- podwójna paczka pomarańczowych delicji
Oraz:
- polewa czekoladowa
Przygotowanie
Ciasto: margarynę roztapiamy i do ciepłej wsypujemy cukry i kakao. Wlewamy 5 łyżek wody, mieszamy i studzimy. Wbijamy 4 żółtka, dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia, mieszamy. Białka ubijamy. Pianę mieszamy z ciastem. Wlewamy do natłuszczonej formy (26x33 cm). Pieczemy około 25 minut w temperaturze 160 °C. Studzimy. Przekrawamy na dwa placki.
Masa: landrynki rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody, mieszając. Studzimy. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości gorącej wody, studzimy. Kremówkę ubijamy. Dolewamy syrop z landrynek i żelatynę. Układamy warstwy: placek, połowa masy, delicje (jedna obok drugiej, czekoladą do spodu), połowa masy, placek. Polewę przygotowujemy według przepisu na opakowaniu i rozsmarowujemy na cieście.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz