Ciasto morelowe na kruchym spodzie


Składniki na 16 porcji
Przygotowanie 95 minut

Kruche ciasto:
  • 4 szklanki mąki
  • szklanki cukru pudru
  • opakowanie cukru waniliowego
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka amoniaku
  • 3 żółtka
  • jajko
  • 2-3 łyżki śmietany

Nadzienie:
  • 1,5 kg moreli
  • Galaretka morelowa lub brzoskwiniowa
  • łyżka bułki tartej

Oraz:
  • cukier puder do posypania
  • bita śmietana

Przygotowanie

Mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, cukry i margarynę siekamy nożem. Dodajemy jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy, dzielimy na pól. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Morele myjemy i osuszamy. Usuwamy pestki, miąższ kroimy w ćwiartki. Owoce mieszamy z suchą galaretką oraz bułką tartą. Wykładamy na ciasto.

Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy owoce. Pieczemy w temperaturze około 200 °C przez 60 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto można upiec z innymi owocami, np. truskawkami, jabłkami, brzoskwiniami, gruszkami lub śliwkami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz