Składniki na 16 porcji
Przygotowanie 95 minut
Kruche ciasto:
- 4 szklanki mąki
- szklanki cukru pudru
- opakowanie cukru waniliowego
- kostka margaryny
- łyżeczka proszku do pieczenia
- łyżeczka amoniaku
- 3 żółtka
- jajko
- 2-3 łyżki śmietany
Nadzienie:
- 1,5 kg moreli
- Galaretka morelowa lub brzoskwiniowa
- łyżka bułki tartej
Oraz:
- cukier puder do posypania
- bita śmietana
Przygotowanie
Mąkę, proszek do pieczenia, amoniak, cukry i margarynę siekamy nożem. Dodajemy jajko, żółtka i śmietanę. Szybko zagniatamy, dzielimy na pól. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blachę. Morele myjemy i osuszamy. Usuwamy pestki, miąższ kroimy w ćwiartki. Owoce mieszamy z suchą galaretką oraz bułką tartą. Wykładamy na ciasto.
Rozwałkowujemy drugą część ciasta, przykrywamy owoce. Pieczemy w temperaturze około 200 °C przez 60 minut. Studzimy. Posypujemy cukrem pudrem i dekorujemy bitą śmietaną. Ciasto można upiec z innymi owocami, np. truskawkami, jabłkami, brzoskwiniami, gruszkami lub śliwkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz