- gotowy biszkopt śr. 26 cm
- mandarynki z puszki lub kandyzowane
- galaretka z czarnych porzeczek
- po puszce ananasów w plastrach i kostkach
- 10 łyżeczek żelatyny
- sok z cytryny
- mango
- 30 dag naturalnego jogurtu
- 5 dag cukru
- puszka brzoskwiń
- 500 ml śmietany 30-proc.
Przygotowanie
Owoce osączamy, szklankę syropu z ananasów zachowujemy. Biszkopt przekrawamy na pół. Jeden okrawamy, zmniejszając średnicę o 6 cm. Smarujemy tężejącą galaretką. Miskę o średnicy 26 cm wykładamy folią spożywczą i plastrami ananasów, środki wypełniamy mandarynkami. Krem: mango miksujemy z sokiem z cytryny. Podgrzewamy z cukrem i syropem z ananasów. Mieszamy z rozpuszczoną w odrobinie wody żelatyną. Studzimy. Do musu stopniowo dodajemy zimny jogurt, mieszamy. Śmietanę ubijamy i przekładamy do masy.
Mieszamy z pokrojonymi w kostkę brzoskwiniami i ananasami. Połowę kremu wkładamy do miski. Przykrywamy mniejszym biszkoptem. Wykładamy resztę kremu i przykrywamy większym biszkoptem. Dociskamy. Chłodzimy około 4 godzin. Do miski przykładamy duży płaski talerz, całość odwracamy, zdejmujemy miskę z kuli i usuwamy folię.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz