Łazanki z warzywami


Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 50 minut

  • 20 dag makaronu łazanki
  • 1/2 główki młodej kapusty
  • pęczek młodej marchewki
  • 1/2 kalafiora
  • 20 dag pieczarek
  • seler naciowy
  • olej
  • łyżka masła
  • pęczek koperku
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • sok z cytryny

Przygotowanie

Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Koperek myjemy, osuszamy i drobno siekamy. Kapustę obieramy z wierzchnich liści, szatkujemy. Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w drobną kostkę. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy w plasterki. Selera myjemy i drobno siekamy. Kalafiora dzielimy na małe różyczki, myjemy i osaczamy.

Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy warzywa. Przekładamy do garnka, dodajemy masło i połowę koperku. Dusimy kilka minut, doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i sokiem z cytryny. Warzywa mieszamy z łazankami i posypujemy pozostałym koperkiem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz