Składniki na 5 porcji
Przygotowanie 40 minut
- 50 dag makaronu wstążki
- 3 łyżki oleju
- puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
- 2-3 ząbki czosnku
- puszka czerwonej fasoli
- cebula
- 4 dag parmezanu lub innego żółtego sera
- chili
- 1/2 łyżeczki bazylii
- 1/2 łyżeczki oregano
- Sól
Przygotowanie
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Fasolę osaczamy. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i w minutowych odstępach dodajemy czosnek, pomidory i fasolę. Dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Ugotowany makaron można od razu wymieszać z sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz