Makaron z czerwonym sosem


Składniki na 5 porcji
Przygotowanie 40 minut

  • 50 dag makaronu wstążki
  • 3 łyżki oleju
  • puszka pokrojonych pomidorów bez skórki
  • 2-3 ząbki czosnku
  • puszka czerwonej fasoli
  • cebula
  • 4 dag parmezanu lub innego żółtego sera
  • chili
  • 1/2 łyżeczki bazylii
  • 1/2 łyżeczki oregano
  • Sól

Przygotowanie

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Fasolę osaczamy. Na rozgrzanym oleju smażymy cebulę i w minutowych odstępach dodajemy czosnek, pomidory i fasolę. Dusimy około 20 minut. Doprawiamy. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Wykładamy na talerz, polewamy sosem i posypujemy startym serem. Ugotowany makaron można od razu wymieszać z sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz