Żurek na serwatce


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 55 minut
Porcja 220 kcal

  • pęczek włoszczyzny
  • 50 dag chudego wędzonego boczku
  • litr serwatki
  • 2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej
  • sól
  • łyżeczka mielonego kminku
  • ząbek czosnku
  • pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 jajka
  • 20 dag kiełbasy (najlepiej białej)
  • pół pojemniczka rzeżuchy

Przygotowanie

Włoszczyznę oczyścić, obrać, włożyć do garnka razem z boczkiem. Zalać pięcioma szklankami wody i ugotować wywar, wyjąć włoszczyznę i boczek. Jajka ugotować na twardo, wyjąć z wrzątku, zalać zimną wodą i odstawić, aby wystygły. Obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Serwatkę wymieszać z mąką. Wlać do gorącego wywaru, wymieszać i zagotować. Posolić do smaku, dodać roztarty czosnek, kminek oraz kiełbasę. Zupę zaprawić śmietaną, mocno podgrzać, ale nie gotować.

Gotowy żurek rozlać do małych miseczek. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, włożyć do żurku, dodać cząstki jajek. Rzeżuchę (lub natkę) opłukać, osuszyć, posiekać albo pociąć nożyczkami i posypać porcje żurku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz