Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 55 minut
Porcja 220 kcal
- pęczek włoszczyzny
- 50 dag chudego wędzonego boczku
- litr serwatki
- 2 łyżki grubo mielonej mąki żytniej
- sól
- łyżeczka mielonego kminku
- ząbek czosnku
- pół szklanki gęstej kwaśnej śmietany
- 2 jajka
- 20 dag kiełbasy (najlepiej białej)
- pół pojemniczka rzeżuchy
Przygotowanie
Włoszczyznę oczyścić, obrać, włożyć do garnka razem z boczkiem. Zalać pięcioma szklankami wody i ugotować wywar, wyjąć włoszczyznę i boczek. Jajka ugotować na twardo, wyjąć z wrzątku, zalać zimną wodą i odstawić, aby wystygły. Obrać ze skorupek i pokroić na ćwiartki lub ósemki. Serwatkę wymieszać z mąką. Wlać do gorącego wywaru, wymieszać i zagotować. Posolić do smaku, dodać roztarty czosnek, kminek oraz kiełbasę. Zupę zaprawić śmietaną, mocno podgrzać, ale nie gotować.
Gotowy żurek rozlać do małych miseczek. Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, włożyć do żurku, dodać cząstki jajek. Rzeżuchę (lub natkę) opłukać, osuszyć, posiekać albo pociąć nożyczkami i posypać porcje żurku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz