Składniki na 4 porcje
Przygotowanie: 50 min.
Porcja: 560 kcal
- 80 dag żeberek wieprzowych
- majeranek
- sól, pieprz
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- puszka białej fasoli
- olej
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- szklanka soku pomidorowego
- zioła prowansalskie
- ostra papryka w proszku
- cukier
Przygotowanie
Żeberka pokrój na porcje, natrzyj majerankiem, solą i pieprzem, posmaruj keczupem i odstaw do lodówki na 3 godziny. Obsmaż na rumiano na oleju. Przełóż do natłuszczonego żaroodpornego naczynia. Fasolę osącz z zalewy, rozsyp równą warstwą po wierzchu żeberek. Cebule i czosnek obierz, posiekaj, wymieszaj z sokiem pomidorowym, przypraw do smaku ziołami, mieloną papryką, solą, pieprzem oraz cukrem. Sosem polej żeberka z fasolą. Naczynie przykryj, wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz ok. 30 min. Pod koniec pieczenia mięso odkryj i piecz jeszcze 10-15 min. Podawaj z pieczonymi
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz