Żeberka z jabłkami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 105 minut
Porcja 510 kcal

  • 50 dag żeberek wieprzowych
  • 1 łyżka mąki
  • tłuszcz do smażenia
  • pół kg jabłek
  • pół szklanki śmietany
  • 2 dag rodzynek
  • sól
  • pieprz
  • suszony majeranek
  • kilka gałązek świeżych ziół do dekoracji

Przygotowanie

Żeberka opłukać, osuszyć, pociąć na małe porcje. Mięso posolić, oprószyć pieprzem oraz majerankiem. Przełożyć do miski, nakryć i wstawić do lodówki na około pół godziny. Na dużej patelni mocno rozgrzać tłuszcz i porcjami obsmażyć przyprawione żeberka. Skropić wodą, zmniejszyć płomień, nakryć patelnię i dusić, aż będą miękkie. W tym czasie umyć jabłka i bez obierania pokroić na cząstki, usunąć pestki. Miękkie żeberka wyjąć łyżką cedzakową z patelni, przełożyć do salaterki i nakryć folią aluminiową. Do sosu ze smażenia wrzucić rodzynki oraz pokrojone w cząstki jabłka.

Dusić 2-3 minuty. Śmietanę bardzo dokładnie wymieszać z mąką, żeby nie było grudek, i zalać sos (jeśli jest za gęsty, dolać odrobinę wody). Dusić na małym ogniu kilka minut, uważając, aby jabłka się nie rozpadły. Sos przyprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem. Żeberka włożyć do sosu i podgrzewać kilka minut na małym ogniu, aby smaki się połączyły. Podawać z dodatkiem kaszy jęczmiennej oraz surówki z sezonowych warzyw lub z ciemnym pieczywem. Już na talerzu ładnie udekorować gałązkami świeżych ziół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz