Przygotowanie 60 minut
Porcja 420 kcal
- 80 dag żeberek wieprzowych
- 1 puszka białej fasoli (425 ml)
- 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
- 2 cebule
- 2-3 łyżki oleju
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki pikantnego keczupu
- sól
- pieprz
- szczypta cukru
- 3 łyżeczki majeranku
- po szczypcie ziół prowansalskich i słodkiej papryki w proszku
Przygotowanie
Żeberka starannie opłukać pod wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje. Obficie natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, posmarować keczupem. Przykryć, odstawić na co najmniej trzy godziny do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka, zrumienić na silnym ogniu ze wszystkich stron. Następnie z patelni przełożyć do żaroodpornej formy. Fasolę opłukać, dobrze osaczyć i rozłożyć równą warstwą na żeberkach.
Przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.
Wymieszać z sokiem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi (można też dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku). Tym sosem polać żeberka. Całość przykryć, wstawić do piekarnika i piec około 30 min w temperaturze 200°C. Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Gotowe danie udekorować gałązkami natki, podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz