Żeberka z fasolą

Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 420 kcal

  • 80 dag żeberek wieprzowych
  • 1 puszka białej fasoli (425 ml)
  • 1 szklanka gęstego soku pomidorowego
  • 2 cebule
  • 2-3 łyżki oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki pikantnego keczupu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • 3 łyżeczki majeranku
  • po szczypcie ziół prowansalskich i słodkiej papryki w proszku

Przygotowanie

Żeberka starannie opłukać pod wodą. Osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić na porcje. Obficie natrzeć majerankiem, solą i pieprzem, posmarować keczupem. Przykryć, odstawić na co najmniej trzy godziny do lodówki. Na dużej patelni rozgrzać olej. Włożyć żeberka, zrumienić na silnym ogniu ze wszystkich stron. Następnie z patelni przełożyć do żaroodpornej formy. Fasolę opłukać, dobrze osaczyć i rozłożyć równą warstwą na żeberkach.
Przygotować sos. Cebulę obrać, pokroić w bardzo drobną kostkę lub zetrzeć na tarce.

Wymieszać z sokiem pomidorowym. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, cukrem, papryką, majerankiem i ziołami prowansalskimi (można też dodać przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku). Tym sosem polać żeberka. Całość przykryć, wstawić do piekarnika i piec około 30 min w temperaturze 200°C. Potem zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10 - 15 minut w tej samej temperaturze. Gotowe danie udekorować gałązkami natki, podawać z pieczywem lub pieczonymi ziemniakami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz