Składniki na 2 porcje
Przygotowanie 40 minut
Porcja 280 kcal
- 10 dag małży mrożonych
- 50 ml białego wytrawnego wina
- 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
- 1/2 łyżeczki siekanego świeżego lubczyku
- 1/4 małej cebuli
- 1/2 niedużego ząbka czosnku
- łyżka masła
- 2 szklanki smacznej wody, najlepiej oligoceńskiej z butelki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
- cytryna
- kilka listków natki pietruszki
Przygotowanie
Małże rozmrozić, dokładnie odsączyć na sitku. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do miski wlać wodę, dodać śmietankę, starannie wymieszać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę i czosnek. Dodać małże, lekko podsmażyć i zalać białym winem. Następnie wlać wodę wymieszaną ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 10 min, mieszając od czasu do czasu.
Natkę pietruszki umyć i posiekać. Cytrynę sparzyć, pokroić wraz ze skórką na cząstki. Ugotowaną zupę doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny, rozlać na talerze, oprószyć natką pietruszki. Z siekanego lubczyku utworzyć zarys serc. Udekorować cząstkami cytryny. Zaraz podawać na stół.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz