Zupa z małży z lubczykiem


Składniki na 2 porcje

Przygotowanie 40 minut
Porcja 280 kcal

  • 10 dag małży mrożonych
  • 50 ml białego wytrawnego wina
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • 1/2 łyżeczki siekanego świeżego lubczyku
  • 1/4 małej cebuli
  • 1/2 niedużego ząbka czosnku
  • łyżka masła
  • 2 szklanki smacznej wody, najlepiej oligoceńskiej z butelki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • cytryna
  • kilka listków natki pietruszki

Przygotowanie

Małże rozmrozić, dokładnie odsączyć na sitku. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę. Do miski wlać wodę, dodać śmietankę, starannie wymieszać. W rondlu rozgrzać masło, zeszklić na nim cebulkę i czosnek. Dodać małże, lekko podsmażyć i zalać białym winem. Następnie wlać wodę wymieszaną ze śmietanką, doprawić solą i pieprzem. Gotować na małym ogniu 10 min, mieszając od czasu do czasu.

Natkę pietruszki umyć i posiekać. Cytrynę sparzyć, pokroić wraz ze skórką na cząstki. Ugotowaną zupę doprawić kilkoma kroplami soku z cytryny, rozlać na talerze, oprószyć natką pietruszki. Z siekanego lubczyku utworzyć zarys serc. Udekorować cząstkami cytryny. Zaraz podawać na stół.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz