Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 15 minut
Porcja 160 kcal
- cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 i 1/2 l bulionu
- puszka kukurydzy
- 2 duże ziemniaki
- 2 marchewki
- 8 pomidorów
- cukinia
- 1 chili
- łyżka posiekanej natki pietruszki
- sól
- pieprz
- ostra mielona papryka
- olej
Przygotowanie
Cebulę obrać i posiekać. Ziemniaki, cukinię i pomidory obrać, pokroić w drobną kosteczkę. Marchew oskrobać i pociąć w plasterki. Z papryczki chili usunąć gniazda nasienne, miąższ drobno posiekać (uwaga, nie dotknij potem ręką oczu, bo sok chili jest żrący). W garnku o grubym dnie rozgrzać olej. Zeszklić na nim cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, oprószyć szczyptą ostrej mielonej papryki i wymieszać.
Do cebuli z czosnkiem dodać ziemniaki, marchew, cukinię oraz pomidory. Wymieszać, po czym dusić 5 minut. Zalać gorącym bulionem i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie. Kukurydzę osaczyć z zalewy i pod koniec gotowania wrzucić do zupy. Zagotować, przyprawić do smaku szczyptą soli oraz pieprzu. Przed podaniem posypać posiekaną natką. Serwować na gorąco z białym pieczywem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz