Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 50 minut
Porcja 250 kcal
- 1/2 opakowania mrożonych kalafiorów lub 1/2 dużej główki świeżego kalafiora
- cebula
- 2 marchewki
- 2 korzenia imbiru
- 2 ząbki czosnku
- łyżka masła
- litr bulionu z kurczaka (może być z kostki)
- 1/2 łyżeczki curry w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 15 ml śmietany kremówki
- sól
- świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Marchewki, cebulę, imbir, czosnek obrać i opłukać. Marchewki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę, czosnek i imbir drobniutko posiekać. Świeży kalafior opłukać, mrożony rozmrozić, podzielić na niewielkie różyczki. W garnku rozgrzać masło. Lekko przesmażyć na nim cebulę z imbirem i czosnkiem.
Zalać wrzącym bulionem z kurczaka. Dołożyć plasterki marchwi i różyczki kalafiora. Gotować, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Z ugotowanej zupy wyjąć kilka różyczek kalafiora i odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować, doprawić curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną, przelać na talerze, udekorować różyczkami kalafiora.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz