Zupa kalafiorowa


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 50 minut
Porcja 250 kcal

  • 1/2 opakowania mrożonych kalafiorów lub 1/2 dużej główki świeżego kalafiora
  • cebula
  • 2 marchewki
  • 2 korzenia imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła
  • litr bulionu z kurczaka (może być z kostki)
  • 1/2 łyżeczki curry w proszku
  • 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
  • 15 ml śmietany kremówki
  • sól
  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie

Marchewki, cebulę, imbir, czosnek obrać i opłukać. Marchewki pokroić w cienkie plasterki. Cebulę, czosnek i imbir drobniutko posiekać. Świeży kalafior opłukać, mrożony rozmrozić, podzielić na niewielkie różyczki. W garnku rozgrzać masło. Lekko przesmażyć na nim cebulę z imbirem i czosnkiem.

Zalać wrzącym bulionem z kurczaka. Dołożyć plasterki marchwi i różyczki kalafiora. Gotować, aż wszystkie warzywa staną się miękkie. Z ugotowanej zupy wyjąć kilka różyczek kalafiora i odłożyć do dekoracji. Resztę zmiksować, doprawić curry, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Zabielić śmietaną, przelać na talerze, udekorować różyczkami kalafiora.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz