Zupa dyniowa z ziemniakami


Składniki na 6 porcji

Porcja 250 kcal

  • 60 dag mięsa wieprzowego (np. łopatki lub karkówki)
  • po 1 gałązce lubczyku, majeranku i tymianku
  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka ziarenek ziela angielskiego i czerwonego pieprzu
  • cebula
  • 2 duże marchewki
  • kawałek (15 dag) selera
  • 70 dag ziemniaków
  • 60 dag miąższu dyni
  • 2-3 łyżki startego chrzanu ze słoika
  • sól, pieprz (mielony)
  • zioła do dekoracji

Przygotowanie

Mięso opłucz, pokrój na duże kawałki. Do garnka wlej około 2 litrów wody. Wsyp przyprawy. Włóż gałązki ziół oraz wieprzowinę. Poczekaj, aż woda zawrze, po czym zmniejsz płomień i gotuj 30 minut. Obierz marchewki, seler, ziemniaki oraz cebulę. Warzywa opłucz. Ziemniaki pokrój w kostkę. Do wywaru dołóż marchewkę, seler oraz cebulę. Ponownie postaw na ogniu i gotuj, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 min).

Ugotowany wywar przecedź. Miąższ dyni pokrój w dość grubą kostkę, a mięso z wywaru podziel na kawałeczki. Do wywaru włóż pokrojone ziemniaki oraz dynię. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. Gotuj pod przykryciem jeszcze około 10 minut na średnim ogniu. Tuż przed końcem gotowania, do zupy włóż kawałeczki wieprzowiny i starty chrzan. Rozlej do miseczek. Każdą porcję zupy udekoruj ziołami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz