Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 45 minut
Porcja 320 kcal
- 1/2 małego selera
- 1/2 kg cebuli
- 3 łyżki masła
- 20 dag ziemniaków
- 4 średnie pomidory
- 10 dag ostrego żółtego sera
- 4 szklanki wody
- 4 kromki bułki wrocławskiej
- 2 łyżki śmietany
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Seler i ziemniaki obrać i pokroić, wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować na niedużym ogniu. Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksować je w garnku wraz z wodą, w której były gotowane i ponownie doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w piórka. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i przesmażyć, mieszając (uważać, by się nie zrumieniła). Dodać pomidory i smażyć na małym ogniu jeszcze chwilę.
Usmażoną cebulę z pomidorami dodać do garnka ze zmiksowaną zupą. Gotować wszystko razem jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zabielić śmietaną. Zrobić grzanki: kromki bulki pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor na łyżce masła. Zupę rozlać do miseczek, posypać na wierzchu startym żółtym serem. Podawać z gorącymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz