Zupa cebulowa z pomidorami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 45 minut
Porcja 320 kcal

  • 1/2 małego selera
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 łyżki masła
  • 20 dag ziemniaków
  • 4 średnie pomidory
  • 10 dag ostrego żółtego sera
  • 4 szklanki wody
  • 4 kromki bułki wrocławskiej
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Seler i ziemniaki obrać i pokroić, wrzucić do wrzącej, osolonej wody. Gotować na niedużym ogniu. Gdy warzywa będą już miękkie, zmiksować je w garnku wraz z wodą, w której były gotowane i ponownie doprowadzić do wrzenia. Cebulę obrać z łupinek, pokroić w piórka. Pomidory umyć, pokroić w kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki masła, wrzucić cebulę i przesmażyć, mieszając (uważać, by się nie zrumieniła). Dodać pomidory i smażyć na małym ogniu jeszcze chwilę.

Usmażoną cebulę z pomidorami dodać do garnka ze zmiksowaną zupą. Gotować wszystko razem jeszcze 10 minut. Doprawić solą i pieprzem do smaku, zabielić śmietaną. Zrobić grzanki: kromki bulki pokroić w kostkę i przesmażyć na złoty kolor na łyżce masła. Zupę rozlać do miseczek, posypać na wierzchu startym żółtym serem. Podawać z gorącymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz