- Opakowanie (50 dag) mrożonych grzybów
- kg ziemniaków
- 2 średnie cebule
- 4 kawałki białej kiełbasy
- 3 jajka
- 2 pojemniki śmietany 18%
- sól i pieprz do smaku
- masło do wysmarowania naczynia.
Przygotowanie
Grzyby ugotować. Wywar odparować do objętości niecałej szklanki. Ziemniaki gotować w łupinach 10 minut w o solonym wrzątku. Ostudzić. Obrać. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Zeszklić na maśle. Pokroić kiełbasę na plasterki. Ziemniaki pokroić na plastry. Śmietanę zmiksować z jajkami i wywarem z grzybów, ewentualnie dodać sól i pół łyżeczki pieprzu. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, potem cebulę, pokrojone na plasterki grzyby i kiełbasę. Układać warstwy, aż do wyczerpania składników. Zalać zapiekankę śmietaną z jajkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz