Ziemniaki zapiekane z białą kiełbasą i grzybami


  • Opakowanie (50 dag) mrożonych grzybów
  • kg ziemniaków
  • 2 średnie cebule
  • 4 kawałki białej kiełbasy
  • 3 jajka
  • 2 pojemniki śmietany 18%
  • sól i pieprz do smaku
  • masło do wysmarowania naczynia.

Przygotowanie

Grzyby ugotować. Wywar odparować do objętości niecałej szklanki. Ziemniaki gotować w łupinach 10 minut w o solonym wrzątku. Ostudzić. Obrać. Cebulę obrać i pokroić w talarki. Zeszklić na maśle. Pokroić kiełbasę na plasterki. Ziemniaki pokroić na plastry. Śmietanę zmiksować z jajkami i wywarem z grzybów, ewentualnie dodać sól i pół łyżeczki pieprzu. Wysmarować masłem naczynie żaroodporne. Na dnie ułożyć warstwę ziemniaków, potem cebulę, pokrojone na plasterki grzyby i kiełbasę. Układać warstwy, aż do wyczerpania składników. Zalać zapiekankę śmietaną z jajkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200°C na około 30 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz