Zielone ravioli z serem


Składniki na 10 porcji

Przygotowanie 90 minut
Porcja 350 kcal

Ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • szczypta soli
  • 10 dag drobno mielonego mrożonego szpinaku
  • mąka do oproszenia stolnicy.

Nadzienie:
  • po 10 dag sera feta i półtłustego twarogu
  • 2 żółtka
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • kilka listków bazylii do dekoracji.

Sos:
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag parmezanu

Przygotowanie

Dodać mąkę, jajka i szczyptę soli, wymieszać. Stopniowo dolewać letnią przegotowaną wodę tak, by uzyskać gęste ciasto pierogowe. Owinąć folią, odłożyć na 1 godzinę. Biały ser rozgnieść widelcem Dodać pokruszoną fetę i żółtka, rozetrzeć na gładką masę. Przyprawić pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie szczyptą soli. Ciasto szpinakowe wyłożyć na oproszoną mąką stolnicę, cienko rozwałkować. Pokroić na kwadraciki. Na połowie kwadracików rozłożyć niewielkie porcje farszu, przykryć pozostałym ciastem.

Brzegi dokładnie posmarować wodą, mocno zlepić. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Na wrzątek delikatnie wrzucać partiami ravioli. Gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować ostrożnie łyżką cedzakową, rozłożyć na podgrzanych talerzach. Udekorować listkami świeżej bazylii, podawać bezpośrednio po przygotowaniu. Tak przyrządzone pierożki polać stopionym masłem i posypać parmezanem. Można też podać z pikantnym sosem pomidorowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz