Składniki na 7 porcji
Przygotowanie 105 minut
Porcja 410 kcal
Na ciasto:
- 40 dag mąki
- 2 jajka
- łyżka oleju
- szczypta soli
- 10 dag mrożonego mielonego szpinaku
- woda do konsystencji
Na farsz:
- 10 dag białego sera
- 5 dag suszonych pomidorów ze słoiczka
- 10 dag sera feta + 1 żółtko + sól + pieprz
Dodatkowo:
- 2 łyżki oleju
- kilka pomidorków koktajlowych
- 15 dag suszonej szynki (ew. wędzonej)
Przygotowanie
Szpinak rozmrozić i starannie odsączyć. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić dwa jajka, dodać odciśnięty szpinak, szczyptę soli i łyżkę oleju. Zagnieść gęste ciasto pierogowe, dodając w miarę potrzeby wodę. Gotowe ciasto owinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Suszone pomidory wyjąć z zalewy, dobrze odsączyć i pokroić na kawałki. Biały ser włożyć do miski, dodać ser feta, pokrojone suszone pomidory, wbić jedno żółtko. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.
Starannie całość wyrobić tak, żeby powstał jednolity farsz do pierogów. Ciasto wyjąć z lodówki. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować je na cienki placek. Szklanką lub filiżanką wycinać w nim kółka, na ich środki nakładać niewielkie porcje farszu i bardzo dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Pierogi gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Gotowe podawać na stół z pomidorkami koktajlowymi i cienkimi plasterkami suszonej szynki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz