Zielone pierogi z serem i pomidorami


Składniki na 7 porcji

Przygotowanie 105 minut
Porcja 410 kcal

Na ciasto:
  • 40 dag mąki
  • 2 jajka
  • łyżka oleju
  • szczypta soli
  • 10 dag mrożonego mielonego szpinaku
  • woda do konsystencji

Na farsz:
  • 10 dag białego sera
  • 5 dag suszonych pomidorów ze słoiczka
  • 10 dag sera feta + 1 żółtko + sól + pieprz

Dodatkowo:
  • 2 łyżki oleju
  • kilka pomidorków koktajlowych
  • 15 dag suszonej szynki (ew. wędzonej)

Przygotowanie

Szpinak rozmrozić i starannie odsączyć. Mąkę przesiać na stolnicę, wbić dwa jajka, dodać odciśnięty szpinak, szczyptę soli i łyżkę oleju. Zagnieść gęste ciasto pierogowe, dodając w miarę potrzeby wodę. Gotowe ciasto owinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Suszone pomidory wyjąć z zalewy, dobrze odsączyć i pokroić na kawałki. Biały ser włożyć do miski, dodać ser feta, pokrojone suszone pomidory, wbić jedno żółtko. Doprawić pieprzem i ewentualnie solą do smaku.

Starannie całość wyrobić tak, żeby powstał jednolity farsz do pierogów. Ciasto wyjąć z lodówki. Na stolnicy posypanej mąką rozwałkować je na cienki placek. Szklanką lub filiżanką wycinać w nim kółka, na ich środki nakładać niewielkie porcje farszu i bardzo dokładnie zlepiać brzegi ciasta. Pierogi gotować w osolonym wrzątku z dodatkiem dwóch łyżek oleju. Gotowe podawać na stół z pomidorkami koktajlowymi i cienkimi plasterkami suszonej szynki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz