Zielona rolada z ziołami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 95 minut
Porcja 330 kcal

  • 4 filety z piersi kurczaka
  • 4 średnie pory
  • 1 cytryna
  • sól
  • pieprz
  • 5 łyżki oliwy z oliwek
  • po kilka gałązek świeżych ziół (oregano, natka pietruszki, bazylia, tymianek)

Przygotowanie

Filety z piersi kurczaka opłukać, odciąć białe błonki, osuszyć. Wycisnąć sok z cytryny, wymieszać z 2 łyżkami oliwy z oliwek. Filety włożyć do miski, zalać je przygotowaną z soku cytryny i oliwy marynatą. Odstawić na całą noc do lodówki. Następnego dnia pory oczyścić i opłukać, zdjąć z nich wierzchnie zielone liście. Obgotować minutę we wrzątku. Mięso wyjąć z marynaty, rozłożyć płaty, oprószyć solą oraz pieprzem.

Na każdym filecie ułożyć gałązkę wcześniej umytych i osuszonych ziół. Potem zwinąć płat w rulon, owinąć liśćmi pora, spiąć wykałaczką. Rozgrzać na patelni 3 łyżki oliwy. Smażyć na niej przygotowane rulony przez około 25 minut, przewracając je tak, żeby doszły równo ze wszystkich stron. Gdy będą gotowe, zdjąć z patelni i lekko ostudzić. Podawać w całości lub pokrojone w niezbyt grube plastry. Na gorąco najlepiej z ryżem wymieszanym z ugotowanymi sezonowymi warzywami. Na zimno z białym pieczywem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz