Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 60 minut
Porcja 250 kcal
- 4 duże bakłażany
- kg pomidorów
- 2 cebule
- 3 ząbki czosnku
- 5 łyżek oliwy
- 1/2 szklanki bulionu warzywnego (z kostki)
- 2 łyżki soku z cytryny
- łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- sól
- pieprz
- po 1 łyżce posiekanej natki i koperku
- 2 strąki papryki
Przygotowanie
Pomidory umyć, dwa odłożyć do przygotowania zawiniątek. Pozostałe pomidory sparzyć wrzątkiem, obrać ze skórki, miąższ pokroić w kosteczkę. Cebule i czosnek obrać, posiekać. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić cebulę i czosnek. Dodać pokrojone pomidory, dusić 5 minut. Wlać bulion (można go też w równych proporcjach wymieszać z czerwonym wytrawnym winem), gotować 10 minut na niewielkim ogniu. Przyprawić do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem, papryką i ewentualnie szczyptą cukru. Sos wymieszać z zieleniną, ostudzić.
Bakłażany pokroić wzdłuż na grube plastry. Zasypać garścią grubej soli, odstawić na 10 minut. Paprykę umyć, pokroić na ćwiartki, oczyścić z pestek. Opiekać na gorącym ruszcie, aż skórka sczernieje, ostudzić, obrać, pokroić w paski. Plastry bakłażana osaczyć z soku, opłukać, osuszyć, posmarować oliwą, ułożyć na grillu, piec po 10 minut z każdej strony. Odłożone pomidory pokroić w grube plastry. Na każdym plastrze bakłażana układać kawałki papryki i plastry pomidora, zawinąć, spiąć wykałaczką. Posmarować oliwą i opiekać jeszcze 4-5 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz