Zapiekane z sezamem


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 35 min
Porcja 480 kcal

Na ciasto:
  • 2 szklanki mąki
  • jajko
  • 15 dag masła
  • 2 łyżki wody
  • szczypta soli.

Na farsz:
  • kubeczek fety w kostkach 110 dag białego sera
  • 1/2 pora
  • po 1/2 strąka czerwonej i żółtej papryki
  • 4 pieczarki
  • żółtko
  • 1/3 pęczka natki
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa.

Dodatkowo:
  • jajko
  • 2 łyżki ziaren sezamu

Przygotowanie

Zrobić farsz: warzywa i pieczarki opłukać, obrać, pokroić w kosteczkę. Podsmażyć na oliwie, przestudzić. Dodać żółtko, fetę, ser biały i posiekaną natkę. Dokładnie wymieszać. Przyprawić gałką muszkatołową i pieprzem. Składniki ciasta zagnieść. Uformować z niego kulę. Owinąć w folię. Włożyć na pół godziny do lodówki. Potem cieniutko rozwałkować na stolnicy oproszonej mąką. Z placka szklanką powycinać krążki.

Na każdy nakładać niedużą porcję farszu, złożyć na pół i zlepić brzegi ciasta, tworząc fantazyjny wzorek. Gotowe pierożki ułożyć na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wierzchy pierożków posmarować roztrzepanym jajkiem. Posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 st. C. Piec około 20 - 25 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz