Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 35 minut
Porcja 240 kcal
- 3 kształtne pomidory
- ząbek czosnku
- 6 plastrów żółtego sera
- 3 kromki chleba tostowego
- 2 łyżki masła
- Kilka listków bazylii
- kilka listków karbowanej sałaty
- sól
- pieprz
Przygotowanie
Kromki chleba tostowego pokroić w niedużą kostkę. Ząbek czosnku obrać z łusek, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, lekko zeszklić na nim czosnek, następnie dodać kostki chleba i podsmażyć, żeby się zrumieniły. Pomidory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przeciąć na pół. Ostrożnie wydrążyć z nich środki, zostawiając przy skórce około 1 cm miąższu. W to miejsce nałożyć zrumienione z czosnkiem grzanki i każdą nafaszerowaną połówkę pomidora przykryć dwoma plasterkami żółtego sera.
Przygotowane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w uprzednio nagrzanym do 200 st. C piekarniku, najlepiej nastawionym na funkcję „grill", aż ser na wierzchu pięknie się zrumieni. Przed podaniem ułożyć połówki pomidorów na ogrzanych talerzach udekorowanych listkami sałaty. Na wierzchu przybrać listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz