Zapiekane pomidory


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 35 minut
Porcja 240 kcal

  • 3 kształtne pomidory
  • ząbek czosnku
  • 6 plastrów żółtego sera
  • 3 kromki chleba tostowego
  • 2 łyżki masła
  • Kilka listków bazylii
  • kilka listków karbowanej sałaty
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

Kromki chleba tostowego pokroić w niedużą kostkę. Ząbek czosnku obrać z łusek, przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać masło, lekko zeszklić na nim czosnek, następnie dodać kostki chleba i podsmażyć, żeby się zrumieniły. Pomidory umyć pod bieżącą wodą, osuszyć, przeciąć na pół. Ostrożnie wydrążyć z nich środki, zostawiając przy skórce około 1 cm miąższu. W to miejsce nałożyć zrumienione z czosnkiem grzanki i każdą nafaszerowaną połówkę pomidora przykryć dwoma plasterkami żółtego sera.

Przygotowane pomidory ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w uprzednio nagrzanym do 200 st. C piekarniku, najlepiej nastawionym na funkcję „grill", aż ser na wierzchu pięknie się zrumieni. Przed podaniem ułożyć połówki pomidorów na ogrzanych talerzach udekorowanych listkami sałaty. Na wierzchu przybrać listkami bazylii.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz