Zapiekane filety z bazylią


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 510 kcal

  • 4 pojedyncze filety z piersi kurczaka,
  • 12 niedużych suszonych pomidorów marynowanych w oliwie
  • mała kulka sera mozzarella (125 g)
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • opakowanie mrożonych kulek ziemniaczanych,
  • 1/2 pęczka bazylii
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • 12 czarnych oliwek

Przygotowanie

Filety z piersi kurczaka opłukać, usunąć resztki tłuszczu. Włożyć do miseczki i zalać sosem sojowym na 10 minut. Potem osaczyć z marynaty. Ułożyć na rozgrzanym na patelni oleju i smażyć z obu stron. Każdy usmażony filet kilka razy naciąć z jednej strony. Piekarnik rozgrzać do temperatury 220 st. C Na blachę wysypać mrożone kulki ziemniaczane i piec około20 minut. W połowie pieczenia przemieszać, posolić.

Pomidory osaczyć z zalewy. Mozzarellę pokroić w półplasterki. W każde nacięcie w filetach na przemian wkładać suszone pomidory i półplasterki mozzarelli. Posolić, popieprzyć. Przygotowane filety ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Wstawić do piekarnika i piec w temperaturze 180 st. C, aż mozzarella się stopi. Opłukać i posiekać bazylię. Posypać nią gotowe filety. Podawać z ziemniaczanymi kulkami i czarnymi oliwkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz