Z ryżem po hindusku


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 390 kcal

  • mały kurczak z rożna
  • 25 dag długoziarnistego ryżu
  • szczypta szafranu
  • średnia cebula
  • młoda cukinia
  • 2 duże pomidory
  • łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kardamonu
  • 1/2 pęczka natki pietruszki

Przygotowanie

Ryż opłukać i wsypać do osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać szafran (jeśli jest w całych nitkach, namoczyć je wcześniej w odrobinie gorącej wody). Cebulę obrać i posiekać. Cukinię dokładnie umyć, osuszyć i wraz ze skórką pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Pomidory umyć i pokroić w kosteczkę. Natkę umyć i posiekać.

Cebulę, cukinię i pomidory dobrze wymieszać, rozłożyć w żaroodpornej formie, skropić oliwą. Dodać ugotowany i dobrze odsączony ryż. Dosypać posiekaną natkę. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kardamonem. Z kurczaka zdjąć skórę, wyjąć kości, mięso pokroić na niewielkie kawałki, rozłożyć na pozostałych składnikach. Rozgrzać piekarnik do 210 st. C, wstawić formę z przygotowaną potrawą i zapiekać w tej samej temperaturze około 20 minut. Zaraz podawać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz