Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 60 minut
Porcja 390 kcal
- mały kurczak z rożna
- 25 dag długoziarnistego ryżu
- szczypta szafranu
- średnia cebula
- młoda cukinia
- 2 duże pomidory
- łyżka oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- szczypta kardamonu
- 1/2 pęczka natki pietruszki
Przygotowanie
Ryż opłukać i wsypać do osolonego wrzątku. Gotować na małym ogniu około 10 minut. Pod koniec gotowania dodać szafran (jeśli jest w całych nitkach, namoczyć je wcześniej w odrobinie gorącej wody). Cebulę obrać i posiekać. Cukinię dokładnie umyć, osuszyć i wraz ze skórką pokroić wzdłuż na cieniutkie plasterki. Pomidory umyć i pokroić w kosteczkę. Natkę umyć i posiekać.
Cebulę, cukinię i pomidory dobrze wymieszać, rozłożyć w żaroodpornej formie, skropić oliwą. Dodać ugotowany i dobrze odsączony ryż. Dosypać posiekaną natkę. Dokładnie wszystko wymieszać, doprawić solą, pieprzem i kardamonem. Z kurczaka zdjąć skórę, wyjąć kości, mięso pokroić na niewielkie kawałki, rozłożyć na pozostałych składnikach. Rozgrzać piekarnik do 210 st. C, wstawić formę z przygotowaną potrawą i zapiekać w tej samej temperaturze około 20 minut. Zaraz podawać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz