Z makiem i bakaliami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 45 minut
Porcja 390 kcal

Na ciasto:
  • 35 dag mąki
  • jajko
  • 1/2 szklanki ciepłej wody
  • szczypta soli.

Na farsz i sos:
  • 20 dag twarogu
  • 5 dag rodzynek
  • 5 dag suszonych śliwek
  • 5 dag suszonych fig
  • jajko
  • 15 dag maku
  • szklanka mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • olejek migdałowy

Przygotowanie

Zrobić sos. Mak przebrać, opłukać, sparzyć wrzątkiem, osaczyć, zemleć w maszynce. Przełożyć do miseczki, zalać wrzącym mlekiem, przyprawić do smaku łyżeczką cukru i olejkiem migdałowym. Dokładnie wymieszać. Zrobić farsz. Rodzynki i śliwki starannie umyć, namoczyć w letniej wodzie, a kiedy zmiękną, dokładnie osaczyć i pokroić na małe kawałeczki wraz z figami.

Twaróg wymieszać z jednym jajkiem, przygotowanymi bakaliami i cukrem. Zrobić ciasto. Z mąki, jajka, wody i szczypty soli zagnieść ciasto. Cienko rozwałkować na stolnicy posypanej mąką, szklanką wycinać krążki. Na każdym położyć łyżkę farszu, starannie zlepić brzegi ciasta. Ugotować we wrzącej wodzie. Ugotowane pierogi podawać polane sosem makowym.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz