Wołowina ze śliwkami

Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 90 minut
Porcja 380 kcal

  • 1 kg wołowiny bez kości (może być np. ligawa)
  • 400 ml bulionu wołowego (może być domowy lub z kostki)
  • 40 dag szalotek
  • 20 dag mrożonych śliwek
  • 2 kwaśne jabłka
  • olej
  • sól
  • pieprz
  • cukier
  • gałka muszkatołowa
  • cynamon
  • goździki

Przygotowanie

Wołowinę umyć, osuszyć papierowym ręcznikiem. Natrzeć ze wszystkich stron solą, oprószyć pieprzem, odrobiną cukru, mieloną gałką muszkatołową, cynamonem, zmiażdżonymi goździkami. Owinąć folią aluminiową, przykryć np. deseczką, aby obciążyć mięso, i odstawić na dobę do lodówki. W tym czasie dwa razy mięso obrócić. Przed pieczeniem mięso opłukać, osuszyć, posmarować olejem. Włożyć do brytfanki, podlać bulionem, nakryć i wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C. Piec przez 1 godzinę i 15 minut.

Szalotki obrać, pokroić na połówki. Mrożone śliwki wyłożyć na sitko i pozostawić, żeby rozmarzły i ociekły, jabłka umyć i razem ze skórką pokroić na cząstki. Usunąć gniazda nasienne. Na 25 minut przed końcem pieczenia do mięsa dodać szalotki i wymieszać z sosem. Po kolejnych 15 minutach dołożyć śliwki oraz cząstki jabłek. Gotową pieczeń przełożyć na ogrzany półmisek. Obłożyć pieczonymi z mięsem owocami. Sos przelać do rondelka, przyprawić do smaku, ew. zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej z wodą, zagotować. Przed podaniem sosem polać mięso oraz owoce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz