Wiosenna sałatka


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 30 minut
Porcja 210 kcal

  • główka zielonej sałaty
  • 3 pomidory
  • pęczek rzodkiewek
  • opakowanie kiełków słonecznika
  • 4 kromki chleba tostowego
  • ząbek czosnku
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki tartego żółtego sera, najlepiej parmezanu
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny

Przygotowanie

Sałatę, pomidory i rzodkiewki dokładnie umyć, osuszyć. Liście sałaty podrzeć palcami na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na nieduże cząstki. Rzodkiewki pociąć w grube plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Sałatę przełożyć do salaterki, dodać pomidory, rzodkiewkę i kiełki słonecznika. Wymieszać. Odstawić na bok.

Zrobić sos: do kubka wlać oliwę, doprawić solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny. Bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, pilnując, by nie zbrązowiał. Dorzucić kostki chleba tostowego i usmażyć na złoty kolor, często mieszając. Sałatkę przygotowaną w salaterce tuż przed podaniem na stół polać sosem, delikatnie wymieszać, na wierzchu posypać zrumienionymi czosnkowymi grzankami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz