Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Porcja 210 kcal
- główka zielonej sałaty
- 3 pomidory
- pęczek rzodkiewek
- opakowanie kiełków słonecznika
- 4 kromki chleba tostowego
- ząbek czosnku
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki tartego żółtego sera, najlepiej parmezanu
- sól
- pieprz
- 3 łyżki oliwy
- łyżeczka musztardy
- łyżka soku z cytryny
Przygotowanie
Sałatę, pomidory i rzodkiewki dokładnie umyć, osuszyć. Liście sałaty podrzeć palcami na mniejsze kawałki. Pomidory pokroić na nieduże cząstki. Rzodkiewki pociąć w grube plasterki. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Chleb tostowy pokroić w kostkę. Sałatę przełożyć do salaterki, dodać pomidory, rzodkiewkę i kiełki słonecznika. Wymieszać. Odstawić na bok.
Zrobić sos: do kubka wlać oliwę, doprawić solą, pieprzem, musztardą i sokiem z cytryny. Bardzo dokładnie wymieszać. Na rozgrzanym maśle zeszklić czosnek, pilnując, by nie zbrązowiał. Dorzucić kostki chleba tostowego i usmażyć na złoty kolor, często mieszając. Sałatkę przygotowaną w salaterce tuż przed podaniem na stół polać sosem, delikatnie wymieszać, na wierzchu posypać zrumienionymi czosnkowymi grzankami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz