Wieprzowina z ananasem


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 65 minut
Porcja 570 kcal

  • 1,5 kg żeberek wieprzowych
  • puszka ananasa w plastrach
  • 3 łyżki płynnego miodu (np. lipowego lub akacjowego)
  • 3 łyżki ostrego ketchupu
  • łyżka oleju
  • płatki ostrej papryki
  • zioła i strączki czerwonych papryczek chili do dekoracji

Przygotowanie

Mięso opłukać, osuszyć, pokroić na duże porcje. Plastry ananasa przełożyć na sitko, dobrze osaczyć, zalewę zachować. Keczup wymieszać z olejem, 2 łyżkami miodu oraz 3 łyżkami zalewy z ananasów. Żeberka dokładnie posmarować tą marynatą. Następnie przełożyć do miseczki, szczelnie owinąć folią spożywczą i włożyć na dobę do lodówki. Następnego dnia porcje zamarynowanych żeberek ułożyć w natłuszczonym żaroodpornym naczyniu. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180 °C, wstawić naczynie i piec około 45 - 50 minut.

W czasie pieczenia mięso od czasu do czasu skrapiać pozostałą zalewą z ananasów oraz sosem z pieczenia. Plastry ananasa posmarować resztą miodu. Oprószyć płatkami ostrej papryki. Tak przygotowane plastry ananasa ułożyć na żeberkach na około 10 minut przed końcem pieczenia. Gotowe żeberka udekorować ziołami oraz strączkami papryczek chili. Podawać z kawałkiem chrupiącej bagietki, a jeszcze lepiej z dodatkiem ryżu wymieszanego z rodzynkami, posiekanymi bakaliami oraz ziarnami kukurydzy z puszki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz