Węgierska zupa gulaszowa


Składniki na 4 porcje

Porcja 400 kcal

  • 80 dag łopatki wieprzowej
  • 5 strąków różnokolorowej papryki
  • 2 strączki świeżego chili
  • 4 duże ziemniaki
  • 2 duże cebule
  • mały słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 100 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 kostki bulionu warzywnego
  • 4 łyżki oleju
  • 4 ząbki czosnku
  • po szczypcie słodkiej i ostrej mielonej papryki
  • natka, listki bazylii i gałązki świeżego tymianku
  • sól, pieprz mielony.

Przygotowanie

Mięso starannie opłucz, osusz, oczyść z błon, pokrój w kostkę. Strąki papryki umyj, oczyść z pestek, pokrój w wąskie paseczki. Cebulę i czosnek obierz, cebulę posiekaj, a czosnek przeciśnij przez praskę. Strączki chili rozkrój wzdłuż na pół, oczyść z pestek, pokrój w cieniutkie krążki. W głębokiej patelni mocno rozgrzej olej, włóż mięso, szybko obsmaż na silnym ogniu. Dodaj cebulę, czosnek, chili i paprykę. Smaż, mieszając przez 5-6 minut, aż warzywa zmiękną. Mięso i warzywa zalej 4 szklankami wrzątku z rozpuszczonymi kostkami bulionowymi. Przykryj, duś na niewielkim ogniu przez 40-50 minut. Ziemniaki obierz, umyj, pokrój w kostkę. Dodaj do składników na patelni na 10 minut przed końcem duszenia (mięso powinno być już prawie miękkie).

Zupę obficie dopraw do smaku solą, pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Dodaj posiekaną zieleninę. Wymieszaj, gotuj na małym ogniu jeszcze przez 8-10 minut. Koncentrat pomidorowy rozprowadź śmietaną i kilkoma łyżkami wywaru z duszenia mięsa (śmietana powinna mieć 22 proc. tłuszczu, inaczej może się zwarzyć). Wlej do zupy gulaszowej, dokładnie wymieszaj. Podgrzewaj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut. Rozlej do miseczek, ewentualnie udekoruj kawałkami świeżej papryki i listkami bazylii. Uwaga: tradycyjnym dodatkiem do zupy są kluski kładzione, które gotuje się bezpośrednio w zupie gulaszowej (około 10 minut).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz