Wątróbka cielęca z wiśniami



Składniki na 3 porcje

  • 1/2 kg koniecznie świeżej wątróbki cielęcej
  • 20 dag wiśni mrożonych bez pestek
  • 2 duże cebule
  • kilka ziaren suszonego jałowca
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
  • sól
  • pieprz
  • łyżka mąki
  • 3 łyżki oleju do smażenia
  • 3 grube kromki bułki wrocławskiej lub pieczywa tostowego

Przygotowanie

Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić, umyć i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na trzy plastry równej grubości. Każdy z nich delikatnie oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie posypać rozgniecionymi uprzednio ziarnami jałowca. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć plastry wątróbki i smażyć po około 3 minuty z każdej strony tak, aby gotowa wątróbka nie była krwista.

Cebule obrać, pokroić w cienkie piórka. Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na niej cebulę, pilnując, by się nie zrumieniła. Następnie oprószyć ją mąką i cały czas mieszając dodać rozmrożone wiśnie wraz z sokiem powstałym po rozmrożeniu. Kromki bułki lub tosty lekko zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry wątróbki podawać na stół polane sosem z gorącą bułką lub tostami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz