Składniki na 3 porcje
- 1/2 kg koniecznie świeżej wątróbki cielęcej
- 20 dag wiśni mrożonych bez pestek
- 2 duże cebule
- kilka ziaren suszonego jałowca
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- sól
- pieprz
- łyżka mąki
- 3 łyżki oleju do smażenia
- 3 grube kromki bułki wrocławskiej lub pieczywa tostowego
Przygotowanie
Wątróbkę bardzo dokładnie oczyścić, umyć i starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Przekroić na trzy plastry równej grubości. Każdy z nich delikatnie oprószyć solą, pieprzem i tymiankiem. Następnie posypać rozgniecionymi uprzednio ziarnami jałowca. Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, włożyć plastry wątróbki i smażyć po około 3 minuty z każdej strony tak, aby gotowa wątróbka nie była krwista.
Cebule obrać, pokroić w cienkie piórka. Na innej patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju i usmażyć na niej cebulę, pilnując, by się nie zrumieniła. Następnie oprószyć ją mąką i cały czas mieszając dodać rozmrożone wiśnie wraz z sokiem powstałym po rozmrożeniu. Kromki bułki lub tosty lekko zrumienić na patelni lub w tosterze. Plastry wątróbki podawać na stół polane sosem z gorącą bułką lub tostami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz