Składniki na 4 porcie
- 40 dag wątróbki cielęcej
- 3 cytryny
- 1/4 szklanki oliwy
- 2 łyżki ketchupu
- łyżka musztardy
- łyżka mąki
- sól
- pieprz
- curry
- papryka mielona
- mała cebula
- szklanka ryżu
- 2 szklanki mleka
- łyżka masła
- 1/2 strąka czerwonej papryki
- tłuszcz do smażenia
- główka sałaty
- 1/2 szklanki śmietany
- 2 łyżki majonezu
Przygotowanie
Cytryny sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w plasterki. Posypać solą, ułożyć w słoju, szczelnie zakręcić i odstawić na 2 dni. Potem dolać wrzącą oliwę, ketchup, musztardę. Odstawić znów na 2 dni. Obrać i posiekać cebulę, potem podsmażyć w rondlu na maśle. Dosypać ryż i mieszając smażyć, aż stanie się szklisty. Potem zalać 3 szklankami wody. wymieszać, posolić i dusić, od czasu do czasu mieszając, około 20 minut pod przykryciem. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, po kroić w kosteczkę. Wrzucić do rondla z ryżem na 5 minut przed końcem duszenia. Wymieszać.
Wątróbkę obrać z błon, zalać mlekiem, odstawić na 2 godziny. Wyjąć, osuszyć. Pokroić w cienkie szerokie plastry. Każdy oprószyć papryką, curry i mąką. Rozgrzać na patelni tłuszcz, zrumienić na nim plastry wątróbki z obu stron. Dodać cytryny razem z marynatą, chwilę dusić. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać przez 10 -15 minut. Podawać z przygotowanym ryżem i zieloną sałatą polaną śmietaną wymieszaną z majonezem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz