Wątróbka cielęca z marynowaną cytryną


Składniki na 4 porcie

  • 40 dag wątróbki cielęcej
  • 3 cytryny
  • 1/4 szklanki oliwy
  • 2 łyżki ketchupu
  • łyżka musztardy
  • łyżka mąki
  • sól
  • pieprz
  • curry
  • papryka mielona
  • mała cebula
  • szklanka ryżu
  • 2 szklanki mleka
  • łyżka masła
  • 1/2 strąka czerwonej papryki
  • tłuszcz do smażenia
  • główka sałaty
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 2 łyżki majonezu

Przygotowanie

Cytryny sparzyć, obrać ze skórki. Pokroić w plasterki. Posypać solą, ułożyć w słoju, szczelnie zakręcić i odstawić na 2 dni. Potem dolać wrzącą oliwę, ketchup, musztardę. Odstawić znów na 2 dni. Obrać i posiekać cebulę, potem podsmażyć w rondlu na maśle. Dosypać ryż i mieszając smażyć, aż stanie się szklisty. Potem zalać 3 szklankami wody. wymieszać, posolić i dusić, od czasu do czasu mieszając, około 20 minut pod przykryciem. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, po kroić w kosteczkę. Wrzucić do rondla z ryżem na 5 minut przed końcem duszenia. Wymieszać.

Wątróbkę obrać z błon, zalać mlekiem, odstawić na 2 godziny. Wyjąć, osuszyć. Pokroić w cienkie szerokie plastry. Każdy oprószyć papryką, curry i mąką. Rozgrzać na patelni tłuszcz, zrumienić na nim plastry wątróbki z obu stron. Dodać cytryny razem z marynatą, chwilę dusić. Następnie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i zapiekać przez 10 -15 minut. Podawać z przygotowanym ryżem i zieloną sałatą polaną śmietaną wymieszaną z majonezem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz