Składniki na 10 porcji
- szklanka mąki
- 25 dag tłustego twarogu
- kostka margaryny
- sól
- olej
- jajko
- żółtko
- cukinie
- łyżki zielonego groszku
- łyżki kukurydzy
- marchew
- papryka
- 20 dag sera żółtego
- pieprz
- bazylia
- 2 łyżeczki ziaren sezamu
Przygotowanie
Marchew oczyścić, cukinię obrać, warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć z niej gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki. W salaterce wymieszać warzywa, dodać kukurydzę i groszek. Na patelni rozgrzać olej, wsypać warzywa i podsmażyć. Przyprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz bazylii. Zdjąć z ognia, ostudzić. Żółty ser pokroić w drobną kosteczkę lub utrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać do farszu.
Z mąki, twarogu, margaryny, szczypty soli i całego jajka zagnieść ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać nieduże kwadraty. Na każdy nałożyć porcję farszu warzywnego, zlepić rogi. Koperty posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec około 15 - 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz