Warzywne koperty


Składniki na 10 porcji

  • szklanka mąki
  • 25 dag tłustego twarogu
  • kostka margaryny
  • sól
  • olej
  • jajko
  • żółtko
  • cukinie
  • łyżki zielonego groszku
  • łyżki kukurydzy
  • marchew
  • papryka
  • 20 dag sera żółtego
  • pieprz
  • bazylia
  • 2 łyżeczki ziaren sezamu

Przygotowanie

Marchew oczyścić, cukinię obrać, warzywa pokroić w drobniutką kosteczkę. Umytą paprykę przekroić na pół, usunąć z niej gniazdo nasienne i pokroić na małe kawałki. W salaterce wymieszać warzywa, dodać kukurydzę i groszek. Na patelni rozgrzać olej, wsypać warzywa i podsmażyć. Przyprawić do smaku odrobiną soli, pieprzu oraz bazylii. Zdjąć z ognia, ostudzić. Żółty ser pokroić w drobną kosteczkę lub utrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach, dodać do farszu.

Z mąki, twarogu, margaryny, szczypty soli i całego jajka zagnieść ciasto. Rozwałkować na posypanej mąką stolnicy i wykrawać nieduże kwadraty. Na każdy nałożyć porcję farszu warzywnego, zlepić rogi. Koperty posmarować roztrzepanym żółtkiem i posypać sezamem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temp. 180 stopni C i piec około 15 - 20 minut.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz