Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 120 minut
Porcja 750 kcal
- 12 podudzi (pałek) kurzych
- 4 ząbki czosnku
- łyżeczka słodkiej mielonej papryki
- łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki soli
- 2 łyżki sosu sojowego
- 10 łyżek oliwy
- 20 dag ryżu
- 2 pęczki natki
- 30 dag pomidorów
- 1/2 pęczka mięty
- średnia cebula
- 6 łyżek soku z cytryny
- 30 dag jogurtu naturalnego
- pikantna przyprawa czosnkowa do sosu tzatziki
- skórka otarta z 1/2 cytryny
Przygotowanie
Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Następnie wymieszać z 4 łyżkami oliwy, papryką, curry, solą i sosem sojowym. Udka włożyć do marynaty. Marynować przynajmniej godzinę (najlepiej w lodówce). Ryż ugotować na sypko w lekko posolonej wodzie. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, osaczyć. Ostudzić. Pomidory opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, a miąższ pociąć w kosteczkę. Posiekać natkę i miętę. Cebulę i pozostały czosnek obrać, pokroić w kosteczkę.
4 łyżki soku z cytryny wymieszać z solą i pieprzem. Dodać cebulę i czosnek. Następnie połączyć z 4 - 5 łyżkami oliwy. Otrzymanym sosem zalać ryż. Dodać pomidory i zieleninę. Wymieszać. Jogurt połączyć z resztą soku z cytryny i skórką cytrynową. Do dipu dodać przyprawę do sosu tzatziki. Udka ułożyć na uprzednio rozgrzanym ruszcie, griliować 30 minut. Od czasu do czasu obracać. Podawać z sałatką ryżową i czosnkowym dipem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz