Udka z czosnkowym dipem


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 120 minut
Porcja 750 kcal

  • 12 podudzi (pałek) kurzych
  • 4 ząbki czosnku
  • łyżeczka słodkiej mielonej papryki
  • łyżeczka curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 10 łyżek oliwy
  • 20 dag ryżu
  • 2 pęczki natki
  • 30 dag pomidorów
  • 1/2 pęczka mięty
  • średnia cebula
  • 6 łyżek soku z cytryny
  • 30 dag jogurtu naturalnego
  • pikantna przyprawa czosnkowa do sosu tzatziki
  • skórka otarta z 1/2 cytryny

Przygotowanie

Dwa ząbki czosnku przecisnąć przez praskę. Następnie wymieszać z 4 łyżkami oliwy, papryką, curry, solą i sosem sojowym. Udka włożyć do marynaty. Marynować przynajmniej godzinę (najlepiej w lodówce). Ryż ugotować na sypko w lekko posolonej wodzie. Odcedzić na sicie, przelać zimną wodą, osaczyć. Ostudzić. Pomidory opłukać, pokroić na ćwiartki, usunąć pestki, a miąższ pociąć w kosteczkę. Posiekać natkę i miętę. Cebulę i pozostały czosnek obrać, pokroić w kosteczkę.

4 łyżki soku z cytryny wymieszać z solą i pieprzem. Dodać cebulę i czosnek. Następnie połączyć z 4 - 5 łyżkami oliwy. Otrzymanym sosem zalać ryż. Dodać pomidory i zieleninę. Wymieszać. Jogurt połączyć z resztą soku z cytryny i skórką cytrynową. Do dipu dodać przyprawę do sosu tzatziki. Udka ułożyć na uprzednio rozgrzanym ruszcie, griliować 30 minut. Od czasu do czasu obracać. Podawać z sałatką ryżową i czosnkowym dipem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz