Udka w miodzie z warzywami


Składniki na 3 porcje

  • 3 udka kurczaka
  • 2 nieduże różyczki brokułów
  • marchew
  • 20 dag pieczarek
  • czerwona papryka
  • zielona papryka
  • 5 łyżek oleju
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 małe jabłuszka
  • 3 strączki czerwonej papryczki chili (może być marynowana)
  • sól
  • pieprz
  • majeranek
  • kminek

Przygotowanie

Udka kurczaka opłukać, osuszyć. Nasmarować 1 łyżką oleju formę żaroodporną, ułożyć w niej udka, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem. Posmarować na wierzchu 1 łyżką oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec około 40 minut. Brokuły podzielić na cząstki. Marchew oskrobać i pociąć na słupki. Pieczarki przekroić na pół. Z papryk usunąć nasiona, pokroić, jabłuszka wraz ze skórką przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.

Jabłka włożyć do formy z udkami na 10 min przed końcem pieczenia, posypać kminkiem. Na 5 min przed końcem pieczenia posmarować udka miodem wymieszanym z papryką. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wsypać warzywa i pieczarki. Mieszając, smażyć, aż będą szkliste. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe udka wyłożyć na półmisek, obok ułożyć warzywa z pieczarkami i jabłuszka, udekorować papryczkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz