Składniki na 3 porcje
- 3 udka kurczaka
- 2 nieduże różyczki brokułów
- marchew
- 20 dag pieczarek
- czerwona papryka
- zielona papryka
- 5 łyżek oleju
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- łyżka płynnego miodu
- 2 małe jabłuszka
- 3 strączki czerwonej papryczki chili (może być marynowana)
- sól
- pieprz
- majeranek
- kminek
Przygotowanie
Udka kurczaka opłukać, osuszyć. Nasmarować 1 łyżką oleju formę żaroodporną, ułożyć w niej udka, oprószyć solą, pieprzem, majerankiem. Posmarować na wierzchu 1 łyżką oleju. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 st. C i piec około 40 minut. Brokuły podzielić na cząstki. Marchew oskrobać i pociąć na słupki. Pieczarki przekroić na pół. Z papryk usunąć nasiona, pokroić, jabłuszka wraz ze skórką przekroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne.
Jabłka włożyć do formy z udkami na 10 min przed końcem pieczenia, posypać kminkiem. Na 5 min przed końcem pieczenia posmarować udka miodem wymieszanym z papryką. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wsypać warzywa i pieczarki. Mieszając, smażyć, aż będą szkliste. Doprawić solą i pieprzem. Gotowe udka wyłożyć na półmisek, obok ułożyć warzywa z pieczarkami i jabłuszka, udekorować papryczkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz