Udka w miodzie z jabłkami


Składniki na 3 porcje

Przygotowanie 50 min
Porcja 470 kcal

  • opakowanie mrożonych warzyw
  • 20 dag małych pieczarek
  • 5 łyżek oleju
  • 3 udka kurczaka
  • łyżka słodkiej mielonej papryki
  • łyżka płynnego miodu
  • 2 małe jabłka
  • 3 strączki czerwonej papryczki chili
  • sól
  • majeranek
  • kminek

Przygotowanie

Udka kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Nasmarować odrobiną oleju formę żaroodporną. Ułożyć w niej udka, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 40 minut. Jabłka umyć, wraz ze skórką pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do formy z udkami na 10 minut przed końcem pieczenia, wymieszać z wytopionym tłuszczem, posypać odrobiną kminku.

Na 5 minut przed końcem pieczenia udka posmarować miodem wymieszanym z papryką. Oczyścić pieczarki, pociąć na kawałki, usmażyć na łyżce oleju, posolić do smoku, odstawić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wsypać nierozmrożone warzywa, smażyć, mieszając, około 8 minut. Gotowe udka przełożyć na półmisek, obok umieścić warzywa, pieczarki i pieczone jabłka. Udekorować papryczkami chili.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz