Składniki na 3 porcje
Przygotowanie 50 min
Porcja 470 kcal
- opakowanie mrożonych warzyw
- 20 dag małych pieczarek
- 5 łyżek oleju
- 3 udka kurczaka
- łyżka słodkiej mielonej papryki
- łyżka płynnego miodu
- 2 małe jabłka
- 3 strączki czerwonej papryczki chili
- sól
- majeranek
- kminek
Przygotowanie
Udka kurczaka opłukać, osuszyć papierowym ręcznikiem. Nasmarować odrobiną oleju formę żaroodporną. Ułożyć w niej udka, oprószyć solą, pieprzem i majerankiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i piec około 40 minut. Jabłka umyć, wraz ze skórką pokroić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Włożyć do formy z udkami na 10 minut przed końcem pieczenia, wymieszać z wytopionym tłuszczem, posypać odrobiną kminku.
Na 5 minut przed końcem pieczenia udka posmarować miodem wymieszanym z papryką. Oczyścić pieczarki, pociąć na kawałki, usmażyć na łyżce oleju, posolić do smoku, odstawić. Na patelni rozgrzać 3 łyżki oleju, wsypać nierozmrożone warzywa, smażyć, mieszając, około 8 minut. Gotowe udka przełożyć na półmisek, obok umieścić warzywa, pieczarki i pieczone jabłka. Udekorować papryczkami chili.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz