Tort mozaikowy


  • 250 g Nutelli
  • 3 jajka
  • 4 łyżki mąki
  • szklanka naparu herbaty
  • cukier
  • kieliszek rumu

Na krem:
  • 2 szklanki mleka
  • budyń śmietankawy
  • po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • kostka masła
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżki gorzkiej czekolady w proszku.

Przygotowanie

Nutellę zmiksować z jajkami. Nie przerywając miksowania, dodawać mąkę. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec ok. 12 minut w 220°C. Proszek budyniowy oraz oba rodzaje mąki rozprowadzić w 3/4 szklanki zimnego mleka. Wlać do pozostałego, gotującego się mleka. Chwilę gotować, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło zmiksować. Po łyżce dodawać do niego budyń, a na końcu esencję waniliową. Krem podzielić na pół. Do jednej połowy dodać czekoladę. Ciasto nasączyć doprawioną cukrem i rumem herbatą. Szprycą wyciskać na wierzchu koła z obu kremów ciemnego i jasnego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz