- 250 g Nutelli
- 3 jajka
- 4 łyżki mąki
- szklanka naparu herbaty
- cukier
- kieliszek rumu
Na krem:
- 2 szklanki mleka
- budyń śmietankawy
- po łyżce mąki pszennej i ziemniaczanej
- kostka masła
- łyżeczka esencji waniliowej
- 2 łyżki gorzkiej czekolady w proszku.
Przygotowanie
Nutellę zmiksować z jajkami. Nie przerywając miksowania, dodawać mąkę. Wstawić na 30 minut do lodówki. Ciasto przełożyć do natłuszczonej i wysypanej tartą bułką tortownicy. Piec ok. 12 minut w 220°C. Proszek budyniowy oraz oba rodzaje mąki rozprowadzić w 3/4 szklanki zimnego mleka. Wlać do pozostałego, gotującego się mleka. Chwilę gotować, aż masa zgęstnieje. Wystudzić. Masło zmiksować. Po łyżce dodawać do niego budyń, a na końcu esencję waniliową. Krem podzielić na pół. Do jednej połowy dodać czekoladę. Ciasto nasączyć doprawioną cukrem i rumem herbatą. Szprycą wyciskać na wierzchu koła z obu kremów ciemnego i jasnego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz