Tort szachownica


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 50 minut
Porcja 390 kcal

Na ciasto:
  • 5 jajek
  • 15 dag cukru
  • 15 dag mąki
  • 1 łyżka kakao
  • 4 łyżki oleju.

Na krem:
  • 2 szklanki śmietanki kremówki
  • 2 łyżki kakao
  • tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 łyżki cukru
  • puszka brzoskwiń
  • cukiernicze czekoladowe ozdoby do dekoracji.

Przygotowanie

Jajka ubić z cukrem na puszystą masę. Mąkę przesiać wprost do ubijanej masy, wlać olej i wymieszać. Ciasto rozdzielić na 3 równe części, do dwóch dodać po 1 łyżce kakao. Porcje ciasta przelać do trzech jednakowych tortownic (uprzednio wyłożonych papierem do pieczenia lub posmarowanych tłuszczem i oproszonych mąką). Kolejno wstawiać do piekarnika rozgrzanego do temperatury 160 °C. Każdą porcję piec 20 minut. Śmietankę mocno podgrzać, rozpuścić w niej pokruszoną czekoladę. Czekoladową śmietankę wymieszać z cukrem oraz kakao, schłodzić. Następnie ubić mikserem na sztywno, żeby powstał krem.

Wszystkie upieczone blaty ułożyć jeden na drugim. Przycisnąć palcami i, zaczynając od zewnętrznej krawędzi do środka, nożem wycinać koła. Na dnie tortownicy na przemian ułożyć połowę jasnych i ciemnych kół. Spód posmarować kremem czekoladowym. Rozłożyć pokrojone na cząstki brzoskwinie z puszki (trochę kremu i brzoskwiń odłożyć do dekoracji). Na wierzchu ponownie ułożyć na przemian pozostałe jasne i ciemne koła. Wierzch i boki tortu posmarować odłożonym kremem. Udekorować cząstkami brzoskwiń i czekoladowymi ozdobami cukierniczymi.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz