Tort dla babci


  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżki cynamonu
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • szklanka mleka
  • 3 łyżki kakao
  • 180 g masła
  • szklanka powideł śliwkowych
  • 2 jajka
  • 2 łyżeczki sady oczyszczonej,

Na krem:
  • kostka masła
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 4 jajka
  • kieliszek rumu
  • 250g gruszek z kompotu

Na poncz:
  • szklanka zalewy z kompotu
  • kieliszek rumu

Przygotowanie

Masło zmiksować z powidłami, wbijać po jednym jajku, dodawać po łyżce cukier puder i mleko. Wsypać mąkę tortową przesianą z cynamonem, kakao i sodą. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec 40 minut w 160 stopniach C. Wystudzić. Przekroić na pół. Masło na krem utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i pianę z białek. Na końcu wlać alkohol. Zalewę doprawić rumem. Nasączyć blaty. Przełożyć 1/3 kremu i połową pokrojonych w kostkę gruszek. Boki tortu posmarować kremem, rozsmarować go na wierzchu ułożyć gruszki, posypać czekoladą startą na tarce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz