- 2 szklanki mąki
- 2 łyżki cynamonu
- 2/3 szklanki cukru pudru
- szklanka mleka
- 3 łyżki kakao
- 180 g masła
- szklanka powideł śliwkowych
- 2 jajka
- 2 łyżeczki sady oczyszczonej,
Na krem:
- kostka masła
- 2/3 szklanki cukru pudru
- 4 jajka
- kieliszek rumu
- 250g gruszek z kompotu
Na poncz:
- szklanka zalewy z kompotu
- kieliszek rumu
Przygotowanie
Masło zmiksować z powidłami, wbijać po jednym jajku, dodawać po łyżce cukier puder i mleko. Wsypać mąkę tortową przesianą z cynamonem, kakao i sodą. Masę przełożyć do natłuszczonej i wysypanej mąką formy. Piec 40 minut w 160 stopniach C. Wystudzić. Przekroić na pół. Masło na krem utrzeć z cukrem pudrem, dodawać po jednym żółtku i pianę z białek. Na końcu wlać alkohol. Zalewę doprawić rumem. Nasączyć blaty. Przełożyć 1/3 kremu i połową pokrojonych w kostkę gruszek. Boki tortu posmarować kremem, rozsmarować go na wierzchu ułożyć gruszki, posypać czekoladą startą na tarce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz