Składniki na 12 porcji
Przygotowanie 80 minut
Porcja 335 kcal
Na ciasto:
- 3 jajka
- 10 dag cukru
- 12 dag mąki
- 3 łyżki oleju.
Na krem:
- 5 żółtek
- 20 dag cukru pudru
- 350 ml śmietanki kremówki
- 25 dag mielonego twarożku.
Do dekoracji:
- 2 plastry ananasa z puszki
- 10 dag mandarynek z puszki
- truskawka
- kilka malin
- łyżeczka orzeszków piniowych
- 2 rurki waflowe
- grubo starta gorzka czekolada
- bita śmietana.
Przygotowanie
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem na sztywną, lśniącą pianę, porcjami sypiąc cukier. Ubitą pianę połączyć z żółtkami. Mąką przesiać, wsypać do masy jajecznej, wlać olej i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i równo rozprowadzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C, wstawić ciasto i piec około 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Spód wyjąć z piekarnika i wystudzić. Żółtka wbić do miski, wsypać połowę cukru pudru, postawić miskę na garnek z gorącą wodą i ubijać na gładki puszysty krem.
Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać, aż krem zgęstnieje i wystygnie. Śmietankę ubić razem z pozostałym cukrem pudrem. Połączyć z twarożkiem i masą żółtkową. Krem rozsmarować na zimnym spodzie. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Zdjąć obręcz tortownicy. Tort przekroić na pół, w poprzek. Połówki złożyć razem, aby wypukłe strony się stykały. Rurki waflowe ułożyć tak, by tworzyły czułki motyla. Wierzch skrzydeł udekorować bitą śmietaną, pokrojonym ananasem, truskawką, malinami, orzechami pinii i czekoladą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz