Torcik motylek


Składniki na 12 porcji

Przygotowanie 80 minut
Porcja 335 kcal

Na ciasto:
  • 3 jajka
  • 10 dag cukru
  • 12 dag mąki
  • 3 łyżki oleju.

Na krem:
  • 5 żółtek
  • 20 dag cukru pudru
  • 350 ml śmietanki kremówki
  • 25 dag mielonego twarożku.

Do dekoracji:
  • 2 plastry ananasa z puszki
  • 10 dag mandarynek z puszki
  • truskawka
  • kilka malin
  • łyżeczka orzeszków piniowych
  • 2 rurki waflowe
  • grubo starta gorzka czekolada
  • bita śmietana.

Przygotowanie

Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić mikserem na sztywną, lśniącą pianę, porcjami sypiąc cukier. Ubitą pianę połączyć z żółtkami. Mąką przesiać, wsypać do masy jajecznej, wlać olej i delikatnie wymieszać. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto i równo rozprowadzić. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 °C, wstawić ciasto i piec około 40 minut (sprawdzić patyczkiem, czy jest upieczone). Spód wyjąć z piekarnika i wystudzić. Żółtka wbić do miski, wsypać połowę cukru pudru, postawić miskę na garnek z gorącą wodą i ubijać na gładki puszysty krem.

Zdjąć miskę z garnka i dalej ubijać, aż krem zgęstnieje i wystygnie. Śmietankę ubić razem z pozostałym cukrem pudrem. Połączyć z twarożkiem i masą żółtkową. Krem rozsmarować na zimnym spodzie. Wstawić do lodówki na 4 godziny. Zdjąć obręcz tortownicy. Tort przekroić na pół, w poprzek. Połówki złożyć razem, aby wypukłe strony się stykały. Rurki waflowe ułożyć tak, by tworzyły czułki motyla. Wierzch skrzydeł udekorować bitą śmietaną, pokrojonym ananasem, truskawką, malinami, orzechami pinii i czekoladą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz