Tiramisu z malinami


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 35 minut
Porcja 350 kcal

  • 25 dag chudego twarożku
  • 25 dag serka mascarpone
  • 4 żółtka
  • torebka cukru waniliowego
  • 10 dag podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  • 3 łyżki likieru migdałowego (np. amaretto)
  • łyżka kakao
  • 15 dag mrożonych malin lub innych owoców
  • kilka listków melisy oraz owoce do dekoracji

Przygotowanie

Twarożek i serek mascarpone utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym na gładką masę. Kawę rozpuszczalną zalać 50 ml gorącej wody, rozpuścić, wystudzić. Napar wy mieszać z likierem. Odłożyć 4 biszkopty do dekoracji. Pozostałe połamać na niewielkie kawałki. Połowę połamanych biszkoptów włożyć do czterech pucharków, skropić połową kawy wymieszanej z likierem.

Przykryć połową przygotowanego kremu mascarpone, posypać malinami. Na malinach ułożyć pozostałe biszkopty, skropić kawą z likierem i pokryć resztą kremu. Pucharki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Mocno schłodzony deser wyjąć tuż przed podaniem. Każdą porcję obficie posypać kakao, włożyć w nią biszkopt, udekorować malinami oraz gałązkami melisy i mięty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz