Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 35 minut
Porcja 350 kcal
- 25 dag chudego twarożku
- 25 dag serka mascarpone
- 4 żółtka
- torebka cukru waniliowego
- 10 dag podłużnych biszkoptów
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- 3 łyżki likieru migdałowego (np. amaretto)
- łyżka kakao
- 15 dag mrożonych malin lub innych owoców
- kilka listków melisy oraz owoce do dekoracji
Przygotowanie
Twarożek i serek mascarpone utrzeć z żółtkami i cukrem waniliowym na gładką masę. Kawę rozpuszczalną zalać 50 ml gorącej wody, rozpuścić, wystudzić. Napar wy mieszać z likierem. Odłożyć 4 biszkopty do dekoracji. Pozostałe połamać na niewielkie kawałki. Połowę połamanych biszkoptów włożyć do czterech pucharków, skropić połową kawy wymieszanej z likierem.
Przykryć połową przygotowanego kremu mascarpone, posypać malinami. Na malinach ułożyć pozostałe biszkopty, skropić kawą z likierem i pokryć resztą kremu. Pucharki przykryć folią spożywczą i wstawić do lodówki na kilka godzin. Mocno schłodzony deser wyjąć tuż przed podaniem. Każdą porcję obficie posypać kakao, włożyć w nią biszkopt, udekorować malinami oraz gałązkami melisy i mięty.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz