Tarta z fasolką


Składniki na 4 porcje

Przygotowanie 60 minut
Porcja 190 kcal

Na ciasto:
  • 280 g mąki
  • 140 g schłodzonego masła
  • ok. 8 łyżek zimnej wody

Na nadzienie:
  • 250 dag fasolki szparagowej (może być mrożona)
  • 6 jajek
  • żółtko
  • kubek śmietany
  • 1/2 białej cebuli
  • 100 g startego sera żółtego
  • sól, pieprz

Przygotowanie

Zagnieć szybko ciasto, uformuj w kulę i schłodź w lodówce. Wyłóż ciastem natłuszczoną formę. W misce zmieszaj jajka, żółtko i śmietanę, dodaj drobno posiekaną cebulę i połowę startego sera. Masę dopraw do smaku. Upiecz spód i na podpieczony wylej farsz. Na wierzchu ułóż przelaną wrzątkiem fasolkę i posyp resztą sera. Włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st.C jeszcze na około 30 min.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz