Tarta z cukinią i cebulą

Składniki na 5 porcji

Przygotowanie 60 minut
Porcja 150 kcal

Na ciasto:
  • 280 g mąki
  • 140 g schłodzonego masła
  • ok. 8 łyżek zimnej wody

Na nadzienie:
  • papryka czerwona
  • duża cebula
  • średnia cukinia
  • ząbek czosnku
  • Oliwa
  • sól,
  • pieprz
  • 2 jajka
  • 100 ml śmietany

Przygotowanie

Paprykę upiecz, zdejmij skórkę i pokrój na ćwiartki. Cebulę pokrój na półplasterki, zeszklij na oliwie. Dodaj pokrojoną cukinię. Podsmaż. Gdy cukinia będzie miękka, dodaj czosnek, dopraw solą i pieprzem. Chwilę podduś i wyłóż na podpieczone ciasto. Polej tarte jajkami zmieszanymi ze śmietaną i doprawionymi solą i pieprzem.Piecz 15 -20 minut, w piekarniku nagrzanym do 200 stopniu C.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz