Składniki na 5 porcji
Przygotowanie 60 minut
Porcja 180 kcal
Na ciasto:
- 50 dag mąki
- kostka margaryny
- 2 żółtka
- 20 dag cukru pudru
- 1/3 szklanki śmietany
- łyżeczka proszku do pieczenia
Na nadzienie:
- 50 dag śliwek (lub paczka mrożonych)
- 3 jaja
- szklanka śmietany 18%
- 15 dag cukru pudru
Przygotowanie
Składniki ciasta posiekaj na stolnicy, zagnieć ciasto, uformuj w kulę. Schłodź w lodówce. Natłuszczoną tortownice wylep ciastem. Ułóż na cieście połówki śliwek i posyp je przez sitko cukrem pudrem. Wstaw tartę do pieca nagrzanego do temperatury 220 st. C i upiecz na jasnozłoty kolor. Jajka i śmietanę zmiksuj, wylej na podpieczone ciasto i zapiecz. Tarta świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz