Tarta na słodko ze śliwkami


Składniki na 5 porcji

Przygotowanie 60 minut
Porcja 180 kcal

Na ciasto:
  • 50 dag mąki
  • kostka margaryny
  • 2 żółtka
  • 20 dag cukru pudru
  • 1/3 szklanki śmietany
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Na nadzienie:
  • 50 dag śliwek (lub paczka mrożonych)
  • 3 jaja
  • szklanka śmietany 18%
  • 15 dag cukru pudru

Przygotowanie

Składniki ciasta posiekaj na stolnicy, zagnieć ciasto, uformuj w kulę. Schłodź w lodówce. Natłuszczoną tortownice wylep ciastem. Ułóż na cieście połówki śliwek i posyp je przez sitko cukrem pudrem. Wstaw tartę do pieca nagrzanego do temperatury 220 st. C i upiecz na jasnozłoty kolor. Jajka i śmietanę zmiksuj, wylej na podpieczone ciasto i zapiecz. Tarta świetnie smakuje zarówno na gorąco, jak i na zimno.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz