Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 120 minut
Porcja 395 kcal
- kabaczek
- 1/2 szklanki mąki
- sól
- 5 łyżek zimnego masła
- 30 dag ziemniaków
- 2 łyżki oliwy
- jajko
- cebula
- kilka listków tymianku
- pieprz
- olej
Przygotowanie
Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Dwie łyżki mąki odłożyć; pozostałą ilość zagnieść z masłem, czterema łyżkami wody i szczyptą soli na kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować farsz. Cebulę obrać i posiekać. Kabaczek umyć, 1/3 pokroić wraz ze skórką w plasterki i odłożyć, a resztę obrać i pociąć na niewielkie kawałeczki. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę; dodać kawałki kabaczka i smażyć na wolnym ogniu, aż kabaczek zacznie się rozpadać.
Zawartość patelni ostudzić, zemleć z ziemniakami. Dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej olejem oraz wysypanej resztą mąki formy tortowej. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjąć ciasto z piekarnika i ułożyć na nim masę ziemniaczaną. Na wierzchu umieścić odłożone plasterki kabaczka; zapiekać dalsze 20 minut. Udekorować tymiankiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz