Tarta kabaczkowa


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 120 minut
Porcja 395 kcal

  • kabaczek
  • 1/2 szklanki mąki
  • sól
  • 5 łyżek zimnego masła
  • 30 dag ziemniaków
  • 2 łyżki oliwy
  • jajko
  • cebula
  • kilka listków tymianku
  • pieprz
  • olej

Przygotowanie

Obrać ziemniaki i ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić i ostudzić. Dwie łyżki mąki odłożyć; pozostałą ilość zagnieść z masłem, czterema łyżkami wody i szczyptą soli na kruche ciasto. Owinąć w folię i wstawić na godzinę do lodówki. Przygotować farsz. Cebulę obrać i posiekać. Kabaczek umyć, 1/3 pokroić wraz ze skórką w plasterki i odłożyć, a resztę obrać i pociąć na niewielkie kawałeczki. Na rozgrzanej na patelni oliwie zeszklić cebulę; dodać kawałki kabaczka i smażyć na wolnym ogniu, aż kabaczek zacznie się rozpadać.

Zawartość patelni ostudzić, zemleć z ziemniakami. Dodać jajko, przyprawić solą i pieprzem, wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować i przełożyć do natłuszczonej olejem oraz wysypanej resztą mąki formy tortowej. Piec 10 minut w temperaturze 200 stopni C. Wyjąć ciasto z piekarnika i ułożyć na nim masę ziemniaczaną. Na wierzchu umieścić odłożone plasterki kabaczka; zapiekać dalsze 20 minut. Udekorować tymiankiem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz