Składniki na 4 porcje
Przygotowanie 30 minut
Porcja 460 kcal
- 50 dag wieprzowiny od szynki
- duża żółta papryka
- 2 ząbki czosnku
- świeża papryczka chili
- mały kawałek świeżego imbiru
- 1/4 szklanki oliwy z oliwek
- sok wyciśnięty z 1 cytryny
- sól (najlepiej morska)
- świeżo zmielony czarny pieprz
- 12 grzanek z pszennego pieczywa
Przygotowanie
Mięso umyć, dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić na kawałki o bokach 2 cm. Paprykę umyć, usunąć gniazdo nasienne, pokroić na kwadraty o boku 2 cm. Czosnek i imbir obrać, drobniutko posiekać. Papryczkę chili umyć, osuszyć i pokroić w wąziutkie krążki. Wraz z czosnkiem i imbirem przełożyć do miski, zalać oliwą. Doprawić pieprzem, solą i sokiem z cytryny, starannie ubić widelcem na jednolitą masę. Do tak przygotowanej zalewy włożyć kawałki mięsa i żółtej papryki.
Wymieszać, żeby zalewa dokładnie przykryła wszystkie kawałki mięsa i papryki. Odstawić na bok i marynować przez trzy godziny. Po tym czasie mięso i paprykę wyjąć z zalewy. Na metalowe szpadki do szaszłyków nadziewać na przemian kawałki mięsa i papryki. Szaszłyki piec na gorącym grillu po około 8 minut z każdej strony lub w nagrzanym do 200 st. C piekarniku około pół godziny. Podawać z grzankami z pieczywa i ulubionym ostrym sosem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz