Składniki na 6 porcji
Przygotowanie 25 minut
Porcja 110 kcal
- średni kabaczek
- strąk żółtej papryki
- 2 strąki czerwonej papryki
- 3 cebulki dymki
- kalarepa
- 2 brokuły
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- biały pieprz
- majeranek
- czuszka
- 1/2 cytryny
- słodka papryka w proszku
Przygotowanie
Oliwę z oliwek wymieszać ze szczyptami soli i białego pieprzu. Z połowy umytej cytryny wycisnąć sok i przecedzić go przez sitko. Przefiltrowany sok połączyć z oliwą. Doprawić odrobiną majeranku i szczyptą słodkiej papryki oraz niewielką ilością czuszki. Odstawić sos w chłodne miejsce. Opłukać kalarepkę, kabaczek, strąki czerwonej i żółtej papryki oraz brokuły. Papryki rozciąć na pół i pozbawić gniazd nasiennych.
Cebulkę dymkę pociąć w plasterki. Brokuły podzielić na różyczki. Kalarepkę obrać. Wszystkie przygotowane warzywa (z wyjątkiem brokułów oraz cebulki) pokroić na duże kawałki. Następnie nabijać naprzemiennie na szpadki, przekładając plasterkami dymki i różyczkami brokułów. Skropić sosem cytrynowo-oliwnym. Opiekać ze wszystkich stron na rozgrzanym grillu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz