Szaszłyki z kabaczka


Składniki na 6 porcji

Przygotowanie 25 minut
Porcja 110 kcal

  • średni kabaczek
  • strąk żółtej papryki
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 3 cebulki dymki
  • kalarepa
  • 2 brokuły
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • biały pieprz
  • majeranek
  • czuszka
  • 1/2 cytryny
  • słodka papryka w proszku

Przygotowanie

Oliwę z oliwek wymieszać ze szczyptami soli i białego pieprzu. Z połowy umytej cytryny wycisnąć sok i przecedzić go przez sitko. Przefiltrowany sok połączyć z oliwą. Doprawić odrobiną majeranku i szczyptą słodkiej papryki oraz niewielką ilością czuszki. Odstawić sos w chłodne miejsce. Opłukać kalarepkę, kabaczek, strąki czerwonej i żółtej papryki oraz brokuły. Papryki rozciąć na pół i pozbawić gniazd nasiennych.

Cebulkę dymkę pociąć w plasterki. Brokuły podzielić na różyczki. Kalarepkę obrać. Wszystkie przygotowane warzywa (z wyjątkiem brokułów oraz cebulki) pokroić na duże kawałki. Następnie nabijać naprzemiennie na szpadki, przekładając plasterkami dymki i różyczkami brokułów. Skropić sosem cytrynowo-oliwnym. Opiekać ze wszystkich stron na rozgrzanym grillu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz